нове покоління студентів з західним баченням

Автор: admin від 5-12-2017, 15:10

«Ми готуємо нове покоління студентів з західним баченням»

 

У Київському коледжі легкої промисловості відбулася відеоконференція між Україною та Америкою, в якій взяли участь член Наглядової ради Коледжу, голова ЦП УТОГ Ірина Чепчина, директор Коледжу Ганна Щуцька, викладачі, чуючі та нечуючі студенти закладу та представники американського Коледжу Санта Фе (штат Флорида) - професор, фахівець з американської жестової мови MichelleFreas та студенти закладу

 

Під час телемосту Ірина Чепчина спілкувалася з американськими колегами на міжнародній жестовій мові. Обидві сторони розповіли, як навчаються, живуть, відпочивають студенти з проблемами слуху.

  

Директор Коледжу Ганна Щуцька повідомила, що останнім часом одним із надбань закладу є запровадження курсів жестової мови та культури глухих. Також у закладі активізувалося міжнародне співробітництво. Наприклад, за ініціативи та підтримки Центрального правління Українського товариства глухих відбувся візит польської делегації у складі Єви Твардовської, провідного спеціаліста регіонального відділення Польського товариства глухих в місті Лодзь, яка ознайомилась з досвідом підготовки нечуючих студентів у Київському коледжі легкої промисловості. «Ми працюємо 60 років над проблемами студентів з вадами слуху і готуємо нове покоління студентів з західним баченням», - підкреслила Ганна Щуцька.

 

Американські колеги дуже зацікавилися проектом з вивчення жестової мови та культури глухих . На телемосту з обох сторін були присутні чуючі студенти, які вивчають жестову мову і вже з успіхом спілкуються на мові жестів. Студент 1 курсу Андрій Деревянко навіть поспілкувався з американськими колегами, а Ірина Чепчина переклала його промову на міжнародну жестову мову.

 

Під час активного діалогу обговорювалися найбільш актуальні питання, проблеми, які дещо різняться у двох країнах. Наприклад, в Україні налічується лише 350 перекладачів жестової мови, тоді як тільки в одному штаті Флорида працює 200. Це означає, що співвідношення кількості нечуючих користувачів жестової мови на одного перекладача в Україні складає 1:150, що в декілька разів більше за будь-яку країну Європи та Америки. В той час, коли термін навчання на підготовчих курсах в Америці триває від трьох до п’яти років, в Україні перекладачів навчають лише чотири місяці.

 

MichelleFreasзапропонувала подорож у світ глухих, продемонструвавши ролик з життя нечуючих Америки.

Наостанок директор подякувала присутнім, зауваживши, що це перша онлайн-конференція, і запропонувала провести наступну напередодні Різдва.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Коментарі:

Залишити коментар