виробнича практика Шс-37

Автор: admin від 13-10-2016, 14:13

Студенти IV курсу технологічного відділення (гр.Шс-37) розпочали свою виробничу практику на різних швейних підприємствах м. Києва, у тому числі СПКТБ УТОГ

 

Київський коледж легкої промисловості має добрі традиції та відроджує старі щодо подальшого працевлаштування своїх випускників на швейних підприємствах Українського товариства глухих. Адже не секрет, що час плине, роки минають, старі кадри йдуть на заслужений відпочинок, а на їхні місця потрібні нові спеціалісти. Між ДВНЗ «ККЛП» і УТОГ було укладено угоду про співпрацю щодо забезпечення умов проходження практики на підприємствах УТОГ студентами Коледжу.

  

Для Коледжу було важливо показати нашим нечуючим студентам різні швейні підприємства УТОГ, задля скерування їх на подальше працевлаштування після закінчення навчального закладу.

 

Не секрет, що нинішнє покоління молоді досить прогресивне і  користується сучасними технологіями, що дає змогу їм бути більш зорієнтованими та комунікабельними між собою та навколишнім світом, але все ж таки усі ці електронні гаджети  не задовольняють потребу живого спілкування, та не дають змоги відчувати себе комфортно будучи на одинці із оточуючим середовищем.

  

Коледж звернувся до ЦП УТОГ з проханням підібрати підприємство для проходження студентами виробничої практики. Питання було вирішено за один день. Директор Львівського підприємства «Силует» УТОГ Ю. Горощак відреагував миттєво: «Ми готові прийняти  студентів».

  

З 19 вересня по 12 жовтня відбувалася виробнича практика студентів IV курсу у кількості 6 осіб в бригаді №3 ЛШП «Силует» УТОГ під керівництвом технолога М. Андрушко та майстра бригади І.Петрівської.

  

Студентів у Львові зустріли дуже гостинно, забезпечили безкоштовним проживанням у гуртожитку у відремонтованих затишних кімнатах. Протягом  періоду перебування у Львові студенти мали можливість ознайомитися з історичними пам'ятками минулого.

На початку відбулася зустріч студентів з директором підприємства Ю.Горощаком, а потім, з заступником директора з НВР Г.Богачиком  та начальником розкрійно-підготовчого цеху Н. Куколюс, котрі  здійснили екскурсію по підприємству, під час якої студенти відвідали усі підрозділи та цехи і були вражені масштабами та кількістю замовлень.

  

Перше завдання на підприємстві виявилося складним, адже пошиття блузи з шовкової тканини, відверто кажучи, нелегка справа навіть для досвідченої майстрині. А студенти, на диво адміністрації, як заправські майстри потихеньку почали освоювати найскладніші технологічні операції.

 

 

 

 

  

Довідка

Ще на початку минулого століття глухі люди почали об’єднуватися у невеликі бригади та артілі з різних напрямків роботи. Так, у Львові сформувалися артілі: швейні, меблеві, фото-майстерні та ін., де працювали особи з порушеннями слуху.

  

З 1976 року відбулося об’єднання бригад та артілей в одне швейне підприємство «Силует». Протягом всієї історії свого існування «Силует» постійно був в передових серед підприємств Українського товариства глухих.

 

За радянських часів Львівське швейне підприємство «Силует» спеціалізувалося на випуску чоловічих сорочок високої якості виготовлення та з високою продуктивністю. Підприємство виготовляло 1 млн. 220 тис. сорочок в рік, які знаходили своїх споживачів у різних куточках колишнього Радянського Союзу.

 

При переході до ринкової економіки настали важкі часи для підприємств легкої промисловості. Не оминули вони і підприємство «Силует». Підприємство змушене було різко скоротити чисельність працюючих, переходити на скорочений та гнучкий графік роботи, а згодом шукати партнерів, задля того, щоб забезпечити працівників роботою.

 

Пошуки замовлень привели до співпраці з іноземними партнерами з Данії, Бельгії, Франції, США. Постійні замовлення дозволили стабілізувати фінансово-економічний стан підприємства.

 

Наразі працівники забезпечені роботою та стабільною зарплатою. За останні 5-7 років майже повністю поновлено парк діючого обладнання. Новинки техніки і далі поповнюють цехи підприємства.

  

В експериментальному цеху розробляються нові моделі з використанням комп’ютерних програмних забезпечень САПР і Draft, за допомогою яких  виготовляють лекала.

 

Постійно розширюється асортимент виробів, що виготовляється працівниками підприємства. В даний час пошиваються не лише чоловічі сорочки, а й різноманітні вироби. Зокрема жіночі сукні, блузи, костюми, спідниці, брюки, жилети, та ін.. Шиють також спецодяг, постіль, окремі замовлення на верхній одяг, це клубні напівпальто, пальто і куртки.

 

Відповідні служби підприємства здійснюють постійний пошук економічно-вигідних партнерів для підприємства, котрі надають замовлення з кращою оплатою праці з числа конкуруючих замовників на вироби з однаковою трудоємкістю.

 

Щоб не збільшувати залишків продукції на складі, підприємство виготовляє продукцію на вітчизняний ринок лише під конкретні замовлення. В основному продукція виготовляється з давальницької сировини під іноземні замовлення.

 

Особисті враження студентів від практики:

Вікторія Шалієвська: «Коли я їхала до Львова, я не думала, що мене може зацікавити ця робота. А вже коли почала шити сама взявши до рук білу шовкову тканину, відчула, що хочу щоб в мене вийшло гарно і поступово мені почала подобатися  робота, яку я виконую. Чесно кажучи, мені тут сподобалося все. І робота і є де відпочити, розважитися. До нас гарно ставилися і в цеху і в гуртожитку, пані Люба Требэ (завідуюча складом в гуртожитку), пан Григорій Богачик завжди був турботливий і уважний, нам допомагали усі і це дуже приємно.»

 

Дарина Лісіченко: « Спочатку мені було дуже важко, трохи не виходило, я навіть плакала, але поступово почала дивитися на дівчат, як вони стараються. Тож я заспокоїлася і намагалася  робити якісно свою роботу (прасування, заготовка деталей до пошиття) і мені навіть почало подобатися те, що я роблю. У мене тут завжди був гарний настрій, а робота  і прогулянки надавали  тільки хороші емоції. Дякую майстру і технологу за допомогу і науку, пані Анні, яка вчила мене як правильно прасувати деталі виробу.»

Катя Гесс : « Підприємство сподобалося і робота також. Думаю, що правильно вибрала спеціальність. Хочу подякувати майстру Ірині, технологу пані Марії, вони навчили нас гарно шити і я не боюся тепер робити складні технологічні операції. На фабриці гарна техніка, а тому шити приємно. Я думаю, що на такому підприємстві я би працювала. Колектив гарний, усі доброзичливі. Мені було добре у Львові.»

 

 

 

 

 

Пані Марія, технолог цеху:«Я хочу сказати, що студенти Київського коледжу легкої промисловості з першого ж дня вразили мене, по-перше своєю дисциплінованістю, по-друге відповідальністю, по-третє старанністю і тим, що з першого ж пояснення вони сідали і виконували всі завдання, що їм надавали і це наразі говорить про якісну, гарну практичну школу і теоретичне навчання. І найголовніше – це якість виконаної роботи, чесно кажучи, навіть досвідчені швачки в якості роботи поступаються на деяких технологічних вузлах. А одна студентка, Віка Шалієвська, то взагалі готовий контролер виробництва, ця дитина бачить усі дрібнички, сама старається виготовляти вузол з бездоганною якістю і підмічає будь-який недолік, щось не допрасоване, чи затягнуту нитку. Я особисто дуже задоволена усіма практикантами. І запрошую їх усіх до нас у бригаду, вони вже є готові працівники».

 

Час минув швидко і у студентів Київського коледжу легкої промисловості і в працівників ЛШП «Силует» УТОГ залишаться добрі спогади про цей період. Студенти на згадку отримали в подарунок блузи, які шили під час проходження практики, а майстри та технолог задоволення від відповідальних учнів.

  

Хочемо висловити слова щирої подяки генеральному директору  ЛШП «Силует» УТОГ Юрію Горощаку за чудову організацію перебування студентів під час виробничої практики.

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі:

Залишити коментар