Указ, спрямований на посилення діяльності щодо забезпечення прав відповідної категорії людей

Автор: admin від 11-12-2015, 21:07

Зустріч з нагоди Дня людей з інвалідністю

 

З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з представниками громадських організацій інвалідів підписав Указ, спрямований на посилення діяльності щодо забезпечення прав відповідної категорії людей.

 

Глава держави запропонував відмовитися від радянського слова «інвалід» і слідувати міжнародним стандартам, закріпленим у Конвенції ООН про права людей з інвалідністю: «Я не хочу, щоб у відношенні людей з інвалідністю використовували слово «інвалід» або словосполучення «особа з обмеженими можливостями». Українські громадяни мають бути рівноправними, навіть маючи інвалідність».

 

Президент підкреслив, що «держава разом із суспільством має ліквідувати всі бар'єри, що заважають ефективній участі людей з інвалідністю в житті суспільства нарівні з іншими, і створити для них справедливі і сприятливі умови життєдіяльності».

 

«Жодна людина з інвалідністю будь-то учасник антитерористичної операції, чи внутрішньо переміщена особа, чи то просто людина, доля якої обтяжена інвалідністю, не повинна відчувати на собі порушення прав, а тим більше дискримінацію за ознакою інвалідності», сказав Президент під час зустрічі.

 

Глава держави також відзначив важливість впровадження в повній мірі європейських стандартів у питанні забезпечення прав зазначеної категорії людей. «Якщо ми рухаємося в Європу, то це не тільки безвізовий режим, не тільки фінансове забезпечення тих чи інших програм, а це, в першу чергу, зміна ставлення до людей з інвалідністю одна з ключових європейських цінностей, про які ми говорили під час Революції гідності» , зазначив Петро Порошенко.

 

Президент звернув увагу на те, що Конституційна реформа в частині децентралізації чітко передбачає відповідальність місцевих органів влади у ставленні до людей з інвалідністю. «Не просто декларативна фіксація цих прав, а й фінансове забезпечення відповідним ресурсом», зазначив він.

 

У свою чергу, Уповноважений з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич подякував Президенту за створення інституту Уповноваженого і зазначив, що підписаний Указ змінює підходи і ставлення до зазначеної категорії людей, які «потребують забезпечення рівних прав і можливостей, оскільки традиційно були дискриміновані в радянському і пострадянському суспільстві».

 

«Рік особливий, і, на жаль, проблема людей з інвалідністю стає більш актуальною через війну», зазначив Валерій Сушкевич. За його словами, мова йде про поранених українських героїв, які повернулися із зони проведення АТО з інвалідністю, про цивільне населення, яке отримало травми через поранення під час обстрілів, переселенців з інвалідністю.

 

Глава держави також підписав Указ, спрямований на збільшення з 250 до 300 числа стипендій Президента України для видатних спортсменів з паралімпійських і дефлімпійських видів спорту та їх тренерів. «Наші спортсмени з інвалідністю вивели Україну в лідери світового спорту і є зразком неймовірної сили духу та патріотизму, а тому заслуговують на державну підтримку», зазначив Петро Порошенко.

 

У зустрічі взяли участь міністр соціальної політики Павло Розенко, міністр інфраструктури і транспорту Андрій Пивоварський, міністр молоді та спорту Ігор Жданов, заступник Глави Адміністрації Президента Ростислав Павленко, Координатор системи ООН в Україні з гуманітарних питань, Постійний Представник Програми розвитку ООН в Україні Ніл Уокер, представники громадських організацій людей з інвалідністю, українські параолімпійці, ветерани АТО.

 

 

 

 УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

 

Про інші заходи з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю читайте на 2–3 сторінках.

За інформацією ЗМІ.

 

Фото Прес-служби Президента України.

Коментарі:

Залишити коментар