100 річчя Січові стрільці

Автор: admin від 11-11-2014, 11:59

Історія, що гармонійно поєднується з сучасністю

 

листопада 2014 р. в «Коледжі легкої промисловості» відбулася  конференція, присвячена 100-річчю створення Легіону Українських січових Стрільців.

 

   Тема конференції - «Січові стрільці у боротьбі за державність України, витоки, творчість».  Захід був проведений з метою ознайомлення студентів з заснуванням організації Січових стрільців, їх боротьбою за українську державність та  підняття  патріотичної свідомості молодого покоління. На конференції були присутні  методисти-викладачі, заступники  директорів  з виховної роботи понад 20 вищих навчальних  закладів.

 

  

     Святковий захід проходив в актовій залі. Спеціально для святкування  хол був прикрашений колекцією українських рушників, створенних  руками студентів. Також до уваги гостей була представлена невелика етновиставка. Всі бажаючі з цікавістю розглядали українські костюми з різних регіонів України.

 

 

    Конференцію відкрили гімном України, після якого розпочався концерту, під час якого ведучі розповідали про Легіон Українських   січових Стрільців.

     Ми маємо славну історію нашої Батьківщини, одночасно героїчну і трагічну. Багато років творить власну історію і культуру український народ. Він вистояв у найтяжчий боротьбі за своє існування  із сусідніми державами, які нерідко були ворогами. На жаль, історія повторюється і зараз ми маємо подібну ситуацію. Але, незважаючи ні на що, український народ зберіг свою мову і культуру. У XVII ст. нашу країну захищало  українське козацтво, яке показало всьому світові здатність утворити демократичну державу, якою близько 300 років була Запорізька Січ, а  у XX ст. на захисті української державності стали Січові стрільці. Студенти та гості  з цікавістю слухали розповідь про те, хто ж такі січові стрільці, про  історію створення організації, їх славні бойові дії.  Ведучі розповіли, що  Легіон Українських січових Стрільців, створений 6 серпня 1914 р.,  був першою українською військовою одиницею нового часу на західноукраїнських Землях.  Вступ до нього відбувався на добровільній основі.Умови перебування у цьому формування були вкрай важкими. Люди, які добровільно погоджувалися терпіти труднощі,  робили це виключно заради ідеї. Для УСС таким рушієм була ідея відновлення України. 

     Святкова програма включала в себе музичні виступи студентського хору та  сольні виступи виконавців.  Атмосфера гостинності й доброзичливості допомогла здолати хвилювання, тож їхні пісні та побажання щастя й добра лунали щиро, впевнено.

 

 

 

 

 

 

Оспівуючи силу духу

   Велику зацікавленість та бурхливі оплески викликали показ колекцій Студентського Будинку Моди. Моделі представили дві колекції наших студентів, що присвячені героям України які захищають нашу Батьківщину. Колекція сучасного одягу "Бойова готовність" студентки швейного відділення Ганни Бараннік оспівує силу духу та волю до перемоги. 
    Карина Холостенко, студентка відділення дизайну, присвятила колекцію "Яногли-Охоронці" хлопцям та дівчатам з Небесної сотні які відстояли Революцію гідності та віддали за нас своє життя. Герої не вмирають...

 

 

 

 Небайдужа життєва  позиція

     Перед присутніми виступила Голова студентської Ради Ганна Оселедько.

  

 

     Під час її розповіді демонструвався фільм, в якому показувалося  що і як  робиться нашими  студентами для потреб АТО. Вона відзначила, що ідея цілісності нашої Держави і зараз актуальна, як ніколи. В надзвичайно важких умовах на Сході країни Українська армія  відстоює право всіх українців  на свободу. Включення в процес допомоги армії є для багатьох наших співвітчизників справої честі. От і наш Коледж теж  не може  і не хоче бути осторонь. У зв’язку з цим, студентська Рада ініціювала проведення благодійних акцій – збір коштів та благодійний ярмарок. На зібрані кошти було придбано продуктові набори, 15 термоковдр, 20 пакетів для зупинки крові, 50 пар зимових рукавиць та 28 пар шкарпеток. Ганна запевнила, що студенти не збираються зупинятися на досягнутому і надали планують організовувати благодійні акції. В тяжкий теперішній час для України ми  маємо підтримувати один одного і допомагати оточуючим. Адже найцінніше, що людина може отримати у важкий для неї час – це рука підтримки.

      Після концерту відбулося методичне об´єднання для заступників з виховної роботи та методистів ВНЗ I-II р.а., які залишили в Книзі відгуків свої думки та враження від проведеного заходу.

 

 

      Зокрема, методист ДВНЗ «ККБАД» Оксана Зінченко відмітила, що проведений захід є поєднанням історії з мистецтвом слова, а методист Коледжу економіки, права та інформаційних технологій ВНЗ Університету економіки та права «Крок» Леся Гурінова подякувала за екскурс в історію, який гармонійно поєднується з сучасністю, та зауважила, що подібний досвід варто передавати та переймати.

 

 



 

 

 

 

Коментарі:

Залишити коментар