День української писемності та мови

Автор: admin від 27-10-2023, 11:17

День української писемності та мови

У Київському фаховому коледжі прикладних наук низкою просвітницьких заходів відзначили День української писемності та мови.

Урочисті заходи з нагоди цього величного українського свята розпочалися в закладі освіти ще за тиждень до святкової дати, яка цьогоріч була перенесена на 27 жовтня у зв’язку з переходом на новоюліанський календар. Викладачі ЦК гуманітарних дисциплін організували низку цікавих і різноформатних подій, які об’єднали в єдину програму під назвою МОВОFEST. Просвітницький тиждень розпочався з екскурсії до Національного музею літератури України, яку відвідали студенти групи С-23 у супроводі Ліни Тяпкової. Під час заходу молодь ознайомилася з історією формування й розвитку української мови та переглянула унікальну експозицію, яка складається зі стародруків, рукописних книг і першодруків.

 

Наступним заходом стало літературне шоу «Лінгвістичний драйв», яке організували Юлія Бондар та Ольга Момот в групах М-1-23 та М-2-23. Упродовж трьох турів студенти  грали в ігри на мовно-літературну тематику, вгадували видатних діячів української культури та вирішували лінгвістичні завдання, спрямовані на розвиток мовлення, логіки та асоціативного мислення.


 

Третьою подією святкового тижня стала вікторина для студентів і співробітників  Коледжу «Як правильно?», яку провели студентки ІІІ курсу з групи ОБ-2-21. Вікторина перевіряла знання мовних норм, рівень культури мовлення та запаси фразеологізмів. Основною метою гри було заохотити студентсько-викладацький колектив підвищувати рівень мовленнєвої грамотності та  поглиблювати знання про унікальні стійкі словосполучення нашої мови.   За результатами опитування організатори підготували навчальні відеоматеріали та авторські наліпки для соціальних мереж Коледжу, які допоможуть  вдосконалювати українську.


Продовжили урочисту програму презентацією творчих робіт учасників Всеукраїнського конкурсу проєктів «Українська мова в об’єктиві», який організував Київський університет імені Бориса Грінченка.  Студенти Коледжу під керівництвом Юлії Бондар та Ольги Момот представили 6 творчих робіт у  номінаціях «Фотопроєкт» та «Відеоробота» на такі теми: «Джерела української мови», «Мовні сили України», «Українська  - мова Перемоги», «Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі».

 

У межах тематичного тижня пройшли також такі заходи: тренінг зі сторітелінгу для студентів групи М-1-22, вебекскурсія для студентів І курсу «Стежками Нестора Літописця», Всеукраїнський інтернет-конкурс «Лайфхаки з української мови» від платформи «На Урок», інтерактивний захід англійською мовою в групах ДГ-3-23 та БКЛ-23, який провела Галина Ковтун, викладачка іноземної мови. Завершили урочистий тиждень поетичним калейдоскопом від груп ОБ-22 та ЛПШ-23 «Мова рідна – слово рідне» та написанням радіодиктанту національної єдності «Дороги Украни», до якого в режимах онлайн і офлайн долучилася вся спільнота Коледжу.

 

Усі проведені заходи відповідають рекомендаціям Листа Міністерства освіти і науки України «Про застосування державної мови у сфері освіти» №1/16742-23 від 27.10.2023,  реалізують важливі положення Міської Концепції ствердження української мови на 2023-2025 роки, сприяють популяризації української мови серед  студентсько-викладацького колективу та мотивують до спілкування українською в усіх сферах суспільного життя.

 

 

Матеріал підготувала Юлія БОНДАР.   


 

Коментарі:

Залишити коментар