Міжнародний тиждень глухих людей

Автор: admin від 24-09-2023, 10:39

Міжнародний тиждень глухих людей

З 18 по 24 вересня 2023 року в Київському фаховому коледжі прикладних наук пройшла насичена культурно-просвітницька програма з нагоди Міжнародного тижня глухих людей та Міжнародного дня жестових мов.  

 

 

 

 

 

За традицією урочисту пізнавально-розважальну програму Коледж організував разом із Всеукраїнською організацією осіб з інвалідністю зі слуху «Українське товариство глухих». Під гаслом «Світ, де глухі люди можуть всюди спілкуватися жестовою мовою!» студенти, викладачі, перекладачі української жестової мови, члени УТОГ та всі дотичні до світу глухих стали учасниками заходів, спрямованих на підвищення обізнаності суспільства про людей з порушеннями слуху, привернення належної уваги правозахисних інстанцій і громадськості до проблем глухих осіб, ознайомлення з унікальною культурою жестомовних осіб, популяризацію жестової мови.

Розпочали тиждень з теми «Декларація прав глухої дитини». За цим напрямом у Коледжі провели низку цікавих заходів, серед яких:   історичний дискурс «Міжнародний тиждень глухих людей» від викладачів суспільних дисциплін Оксани Штарке та Людмили Безсмертної, інтерактивний захід з використанням платформи Kahoott для студентів з порушеннями слуху «Твої права» від перекладача-дактилолога Ірини Сколотової,  інформаційна бесіда з групами за розкладом «Гордість Коледжу». Родзинками програми стали  флешмоб «Почуй мене» та майстер-клас з вивчення української жестової мови, які провели студенти нової спеціальності 231 «Соціальна робота» Анастасія Сацик та Марія Крилова.

 

 

 

Другий день пройшов під гаслом «Розбудова потенціалу по всьому світу». Події цього дня були присвячені професійному потенціалу глухих людей та різним аспектам етики спілкування. Майстри виробничого навчання Світлана Онищенко та Людмила Хоптинська разом із студентами ІІІ курсу провели для першокурсників майстер-клас з виготовлення сувенірів «Жестова мова єднає нас». Голова ЦК соціальної комунікації Оксана Терещенко організувала практичний семінар «Етика спілкування з глухими людьми».  

Тематикою третього дня було обрано тезу «Усвідомлення «нічого без нас». Викладачка фізичної культури та виховання Олена Орос залучила студентів з порушеннями слуху до Всеукраїнського фізкультурно-оздоровчого заходу, який з нагоди Міжнародного дня студентського спорту відбувався в Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного. Студенти з груп ЛПШ-23, ЛПК-23, ЛПК-20 подолали свою першу студентську милю, отримали сертифікати та пам'ятні футболки. У КФКПН тим часом проходила ще одна важлива подія -  Міжнародна науково-практична конференція «Жестова мова в сучасних закладах освіти: тенденції, виклики, перспективи». Подія об’єднала близько 200 учасників з України, Швеції та Америки, які зібралися задля обміну досвідом та обговорення актуальних питань.

 

 

 

Наступний день програми був присвячений темі «Включення проблем глухих людей до порядку денного». Майстри виробничого навчання Наталія Сушко та Поліна Федотова підготували майстер-клас з виготовлення брошки «З любов’ю». Фахівці Соціально-психологічної служби Ольга Милокост і  Ганна Непрель провели воркшоп на тему  «Доступність – як основа рівноправного суспільства».

 

 

 

 

 

У п’ятий день тижня світова спільнота обговорювала питання про право на жестову мову, а темою було обрано твердження «Досягнення прав на жестову мову для всіх». У Коледжі відбулася лекція-екскурс «Спортивні досягнення студентів з порушеннями слуху Київського фахового коледжу прикладних наук», яку біля Пам‘ятного знака спортсменам-дефлімпійцям провела Олена Орос разом з видатними спортсменами Коледжу. У програмі були також такі події:  пізнавально-мотивуючий захід від викладачів відділення дизайну «Відомі творчі особистості серед осіб з порушеннями слуху»,  майстер-клас з виготовлення шкіряних аксесуарів від майстра виробничого навчання Олександра Тимошенка. Фінальним заходом цього дня стала студентська онлайн-конференція «Об’єднані жестовою мовою»: КФКПН та Коледж Санта Фе. Під час традиційного українсько-американського телемосту студенти обмінялися інформацією про культуру своїх країн, розповіли історії  зі студентського життя,  обговорили події російсько-української війни.

 

 

 

 

 

 

Завершили урочистий  тиждень участю колективу Коледжу в загальноміському соціальному заході «Світ, де глухі можуть всюди спілкуватися жестовою мовою» на базі Культурного центру УТОГ. Студентсько-викладацька команда Коледжу під керівництвом заступника директора з академічних питань та інформатизації Юрія Щербаня долучилася до концертної програми театру міміки та жесту «Райдуга» «Україна у нас одна», переглянула виставку картин Анатолія Куралова «Тривога в тиші» та відвідала презентацію Благодійної організації «Міжнародний волонтерський фонд глухих «Чую серцем».

 

 

 

 

 

Насичена програма просвітницьких заходів актуалізувала питання  соціального захисту та підтримки осіб з інвалідністю, продемонструвала невичерпний потенціал людей з порушеннями слуху, привернула увагу до важливості інклюзії, створення безбар’єрного середовища та умов, які відповідатимуть міжнародним нормам.

 

 

 

Матеріал підготувала Юлія БОНДАР.

Фото – Людмила ЛАЗОРИК.

 

 

Коментарі:

Залишити коментар