Внесок КФКПН у розвиток креативної сфери України

Автор: admin від 8-12-2022, 08:58

Внесок КФКПН у розвиток креативної сфери України

Київський фаховий коледж прикладних наук взяв активну участь у роботі Ради з розвитку креативної економіки.

Під час пандемії показники багатьох секторів української економіки знизилися до критичного рівня. Впливу зазнали всі галузі економічного, соціального, культурного, туристичного, розважального життя, але варто відзначити, що в цей період деякі сектори довели свою стійкість і навіть  можливість нарощувати темпи в умовах карантину. Таким в Україні було визнано  сектор креативних індустрій. Це насамперед пов’язують із тим, що основним ресурсом цієї галузі є людська творчість,  що робить її більш гнучкою до викликів сучасного світу. Саме це й зумовило привернення уваги урядовців до цього сектору та ухвалення низки рішень щодо розвитку потенціалу креативних індустрій.

Так, у січні 2021 року в рамках публічного обговорення проекту НЕС-2030 було презентовано стратегію Міністерства культури та інформаційної політики з розвитку креативних індустрій та сфери гостинності https://mkip.gov.ua/news/4890.html.

 У травні 2021 року в Україні було створено тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України - Раду з розвитку креативної економіки  (постанова КМУ № 501 від 19 травня 2021 року) https://www.kmu.gov.ua/news/mkip-utvoreno-radu-z-rozvitku-kreativnoyi-ekonomiki. Місією новоствореного органу було вирішення проблемних питань і стимулювання сфери креативних індустрій. У планах Ради було створення Національного офісу розвитку креативних індустрій і моделі креативних хабів, запуск програми народних художніх промислів тощо.

У червні 2021 року відбулося перше засідання Ради з розвитку креативної економіки при Кабінеті Міністрів України, під час якого затвердили персональний склад Ради та обговорили завдання, функції та найближчі плани в роботі Ради з розвитку креативної економіки  https://mkip.gov.ua/news/5553.html. До складу Ради увійшли заступники міністрів, представники профільних комітетів Верховної Ради, Офісу Президента України, центральних органів виконавчої влади, державних установ та організацій. Серед  пріоритетних напрямів роботи було виокремлено такі: розроблення стратегії креативних індустрій,  впровадження концепції креативних хабів, запуск інвестиційних проєктів.

Для ефективної роботи Ради, якісної та швидкої підготовки  фахових експертних аналізів і пропозицій щодо першочергових напрямів роботи було створено тимчасові робочі групи за різними секторами (мода, концертна індустрія, народні художні промисли, освіта й кадри тощо). Найбільш відповідальна ділянка роботи очікувала учасників робочої групи сектору «Освіта й кадри», адже ця галузь є підґрунтям для роботи всіх інших, запорукою успішного функціонування всіх напрямів креативної індустрії.

До складу тимчасової робочої групи сектору «Освіта й кадри» увійшла  директорка Київського фахового коледжу прикладних наук Ганна Щуцька, а також педагогічні та науково-педагогічні працівники ще кількох провідних галузевих закладів освіти України. Упродовж року відбувалися робочі наради названої групи, під час яких учасники напрацьовували пропозиції для Ради з розвитку креативної економіки щодо стимулювання розвитку сфери креативних індустрій.   Результатом плідної діяльності фахівців групи стало виокремлення головного питання в роботі цього сектору – оновлення Національного класифікатора  ДК 003:2010 у частині галузевих спеціальностей, який, на думку фахівців, не відповідає реаліям сьогодення і гальмує розвиток сфери креативних індустрій. Ґрунтовну підготовчу роботу з цього питання здійснили фахівці Київського фахового коледжу прикладних наук з відділень дизайну та технологій, які сформували основний перелік змін у класифікаторі.

Пропозиції тимчасової робочої групи «Освіта й кадри» отримали схвальні відгуки серед  фахівців і були затверджені Радою з розвитку креативної економіки. Наступними кроками на цьому шляху є ухвалення відповідних рішень на рівні Уряду та ґрунтовна робота зі створення нових професійних стандартів.

 

 

 

Коментарі:

Залишити коментар