Міжнародна конференція

Автор: admin від 19-09-2022, 10:34

 

Міжнародна конференція

 

19 вересня 2022 року в Київському фаховому коледжі прикладних наук з нагоди Міжнародного тижня глухих людей було організовано Міжнародну  конференцію «Освіта глухих під час війни. Допомога світової спільноти. Тримаймо освітній стрій 24/7».

 

Учасниками події стали понад 200 фахівців з України, США та Королівства Швеція, які об’єдналися задля обміну досвідом у сфері освіти, науки й професійної реалізації осіб з порушеннями слуху в умовах війни, обговорення міжнародної підтримки спільноти глухих і визначення стратегічно важливих напрямів роботи.  Модераторкою та основною доповідачкою на заході була директорка Коледжу Ганна Щуцька, яка представила учасникам досягнення Коледжу за 100-річну історію існування та  окреслила найголовніші напрями у створенні інклюзивної спільноти Коледжу. Робочими мовами конференції були українська і американська жестові мови, а також українська та  англійська звукові мови. Переклад забезпечили: фахівчиня з англійської філології Анна Сокол, перекладачі жестової мови Оксана Терещенко, Ірина Сколотова, Наталія Яцола. Розпочали конференцію  з традиційної хвилини мовчання на знак вшанування пам’яті загиблих у російсько-українській війні.  

Міжнародна конференція 

 

Далі перед учасниками конференції виступили такі спікери:   

  • Ірина Чепчина – голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих». 

Міжнародна конференція 

  • Леся Петрівська – Уповноважена Київської міської ради з прав людей з інвалідністю. 

Міжнародна конференція

  • Вілма Еліза Фуентес - доктор філософії, асистент віце-президента з академічних питань Коледжу Санта Фе, Флорида, США.  
  • Мішель Фріз – фахівець американської жестової мови, професор кафедри гуманітарних та іноземних мов Коледжу Санта Фе, Флорида, США.
  • Томас Лідел - засновник і координатор Європейського центру жестової мови, Королівство Швеція.

Міжнародна конференція 

  • Галина Воробель – директорка Хмельницької спеціальної загальноосвітньої школи № 33.
  • Наталія Адамюк  - кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу навчання жестової мови Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України.

У своїх доповідях спікери говорили про важливість надання якісних освітніх послуг українській молоді, волонтерські й благодійні ініціативи,  реалізовані та нові міжнародні проєкти, підтримку України на всіх рівнях, інтеграцію України до ЄС тощо.  

 

Міжнародна конференція 

 

Ганна Щуцька виступила перед учасниками з презентацією «Об‘єднані війною», у якій висвітлила основні події на освітньому фронті Коледжу, а саме: організацію евакуації студентів з порушеннями слуху, трагічні втрати серед колективу, залучення співробітників Коледжу до захисту України в лавах ЗСУ, організацію волонтерського руху,  антивоєнну творчість студентів, облаштування укриттів, проведення Вступної кампанії в умовах війни. 

 

Міжнародна конференція 

 

До слова були запрошені завідувачка відділення технологій Наталія Давиденко, завідувачка відділення бізнесу Анна Сокол, голова ЦК соціальної комунікації, перекладач жестової мови Оксана Терещенко, які презентували учасникам заходу конкретні напрацювання з організації освітнього процесу для глухих студентів в умовах воєнного часу. Слухачам було продемонстровано фахові термінологічні словники, цикл навчальних відео зі спецдисциплін, методику роботи з різними онлайн-платформами й сервісами.

На завершення заходу учасникам конференції було запропоновано пісню жестовою мови від перекладачів Коледжу «Місця щасливих людей» та щемливу історію втрати домівки та втечі від війни перекладача жестової мови з Донецької області Лілії Глиняної.     

Конференція стала зустріччю однодумців, справжніх професіоналів своєї справи, які  понад усе вболівають за розвиток інклюзивної освіти, докладають всіх зусиль для забезпечення реалізації права на освіту осіб з порушеннями слуху.

 

Міжнародна конференція

 

 

 

Більше фото за посиланням: 

 

 

 

 

 

 

Коментарі:

Залишити коментар