У Коледжі розпочнеться підготовка здобувачів освіти за новою спеціальністю

Автор: admin від 2-05-2022, 14:08

У Коледжі розпочнеться підготовка здобувачів освіти за новою спеціальністю

Наказом Міністерства освіти і науки України від 21.04.2022 № 65-л «Про ліцензування освітньої діяльності» Київському фаховому коледжу прикладних наук затвердили провадження освітньої діяльності на рівні фахової передвищої освіти за новою спеціальністю - 231 Соціальна робота, освітньо-професійна прогфрама «Соціальна робота та консультування, перекладач жестової мови».

Розширення провадження освітньої діяльності за вказаною спеціальністю стає новою сторінкою в історії Коледжу. Підготовка фахівців за освітньо-професійною програмою «Соціальна робота та консультування, перекладач жестової мови» дозволить вирішити кадрову проблему з перекладачами жестової мови, яка на сьогодні є ключовою в процесі реалізації права осіб з порушеннями слуху на отримання вищої освіти, забезпечить комунікативні потреби жестомовних студентів у повному обсязі, покращить якість надання освітніх послуг і розширить можливості для професійної підготовки осіб з порушеннями слуху.

До цієї знакової події Київський фаховий коледж прикладних наук рухався в партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Українське товариство глухих». Рішення про відкриття нової спеціальності стало логічним продовженням послідовної довгострокової програми Коледжу та Українського товариства глухих з розбудови інклюзивної освіти України, результатом плідної співпраці в напрямі інтеграції осіб з порушеннями слуху в усі сфери суспільного життя України. Названі фактори, а також багаторічний досвід роботи Коледжу зі студентами з порушеннями слуху, активна діяльність на міжнародному рівні сприяли тому, що участь Коледжу в підготовці перекладачів жестової мови було зафіксовано в Національному плані дій з реалізації Конвенції про права осіб з інвалідністю на період до 2025 року (розділ ХІ, пункт 2, підпункт 6), затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 07.04.2021 р. № 285-р. З наданням ліцензії на розширення освітньої діяльності в Коледжі настає етап конкретних дій на виконання Національного плану, час для практичної реалізації заходів з підготовки перекладачів жестової мови.

Підготовкою ліцензійної справи займалася високопрофесійна команда фахівців Коледжу та Українського товариства глухих. Завдання робочої групи полягало у розробленні концепції освітньої діяльності з підготовки здобувачів за вказаним напрямом, а також у вирішенні низки питань щодо архітектурної доступності, матеріально-технічного та кадрового забезпечення. Зрештою, робота була успішно завершена, Коледж отримав дозвіл на розширення провадження освітньої діяльності за спеціальністю 231 Соціальна робота. Відтепер щороку заклад освіти зможе набирати 80 здобувачів освіти, які в майбутньому стануть справжніми професіоналами у сфері соціальної роботи та жестової мови.

Ліцензування нової спеціальності – це ще один крок Коледжу на шляху до створення суспільства рівних можливостей, важливий внесок у справу забезпечення належних умов для професійного розвитку та пошуку кращих можливостей працевлаштування для осіб з порушеннями слуху.

У Коледжі розпочнеться підготовка здобувачів освіти за новою спеціальністю

 

 

Коментарі:

Залишити коментар