Міжнародний день глухих людей

Автор: admin від 26-09-2021, 12:33

 

Міжнародний день глухих людей

 

26 вересня 2021 року спільнота Київського фахового коледжу прикладних наук взяла участь у загальноміському соціальному заході  з нагоди Міжнародного дня глухих «Права глухих в часи кризи».

 

Участь Київського фахового коледжу прикладних наук у загальноміському  заході з нагоди Міжнародного дня глухих стає за традицією фінальною точкою в насиченій програмі Коледжу з відзначення Міжнародного тижня глухих людей і Міжнародного дня жестових мов.  

Міжнародний день глухих людей 

 Щороку загальноміський захід організовують у Центральному парку культури і відпочинку міста Києва, біля Арки Дружби народів. На заході збирається Київська спільнота глухих, громадські організації, представники влади та  небайдужі громадяни, щоб принаймні  раз на рік  звернути увагу на права, потреби і проблеми глухих людей в Україні,  активізувати діалог з владою, популяризувати унікальну культуру глухих людей. Кожного разу ці зустрічі проходять під певним гаслом і спрямовуються на вирішення конкретних завдань. Цьогоріч акція  була присвячена обговоренню прав глухих людей в часи кризи. Ведучим заходу був відомий перекладач жестових мов, перекладач телеканалу «Київ» Ігор Бондаренко. Захід проходив у форматі інтерактивів з гостями. За допомогою коротких інтерв’ю ведучий на сцені порушував цікаві й актуальні питання про реалізацію Конвенції про права осіб з інвалідністю, правову підтримку осіб з порушеннями слуху, доступність адміністративних послуг, інклюзію в сучасній освіті тощо. В обговоренні взяли участь:

 

  • Ірина Чепчина – голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих».
  • Леся Петрівська – Уповноважена Київської міської ради з прав людей з інвалідністю.
  • Олена Антонова – головний спеціаліст відділу прав на освіту та культуру Департаменту моніторингу соціальних прав секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України  з прав  людини.
  • Неля Корецька - начальник відділу освіти дітей з особливими потребами головного управління позашкільної та інклюзивної освіти  директорату  дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти.
  • Світлана Трифонова – багаторазова призерка Паралімпійських ігор, представниця  Національного паралімпійського комітету України.
  • Наталія Адамюк  - кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник відділу навчання жестової мови Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка Національної академії педагогічних наук України.
  • Наталія Кравцова – співзасновниця ГО «Всеукраїнська асоціація перекладачів жестової мови та людей з інвалідністю». 

Міжнародний день глухих людей   

Вітали учасників соціальної акції та розповідали про свої напрацювання також представники Фонду соціального захисту інвалідів, Департаменту (Центру) надання адміністративних ппослуг, проєкту «Дивись як чутно» від компанії «MEGOGO». 

 Освітню сферу, зокрема заклади освіти, які надають вищу та фахову передвищу освіту особам з порушеннями слуху, на заході представив тільки Київський фаховий коледж прикладних наук. До слова було запрошено директорку Коледжу Ганну Щуцьку, яка розповіла про основні досягнення в напрямі освітньої підготовки осіб з порушеннями слуху, анонсувала відкриття спеціальності «Соціальна робота» (освітньо-професійна програма «Комунікативний супровід осіб з порушеннями слуху»). Спікерка зазначила, що нині в Коледжі готують студентів з порушеннями слуху за 17 освітніми програмами, а супровід забезпечують 11 перекладачів української жестової мови, що  на сьогодні є найкращим результатом в Україні.  

Міжнародний день глухих людей  

Офіційна частина  соціального заходу  чергувалася з яскравими творчими номерами від Ляльково-театральної студії «Білий куб», Театру міміки та жесту «Райдуга»,  Спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 18.

Міжнародний день глухих людей  

З метою поширення інформації про основні сервіси для людей з порушеннями слуху, надання правової консультації, а також демонстрації загалу професійних досягнень глухих людей на площі діяли такі локації: Київська організація УТОГ, «Сервіс УТОГ – 24/7», Центр української жестової мови, ГО «Київська міська федерація фізичної культури і спорту глухих», компанія «MEGOGO», Центр слухової реабілітації «Аврора», Вторинна правова безоплатна допомога, Виставка робіт глухих художників від Київської спілки нечуючих художників «Натхнення», Київське дослідно-виробниче підприємство Українського товариства глухих «Контакт», Київський фаховий коледж прикладних наук. На нашій локації студенти та співробітники Коледжу  презентували  взуття, аксесуари, трикотажні вироби, картини, зразки кутюрної вишивки, які були створені студентами з порушеннями слуху.  Стійка Коледжу була найбільш яскравим та стильним місцем на площі, яке зібрало багато  відвідувачів і вкотре підтвердило, що люди з порушеннями слуху можуть досягти значних професійних висот.

Міжнародний день глухих людей

 

Міжнародний день глухих людей 

Захід  «Права глухих в часи кризи» пройшов дуже інформативно, сприяв  приверненню уваги громадськості до життя глухих людей в Україні,  виявив зрушення та пробіли в стратегії соціального захисту  та забезпечення прав осіб з інвалідністю,  активізував комунікацію людей з порушеннями слуху з органами державної влади.

Міжнародний день глухих людей

 

Міжнародний день глухих людей

 

Міжнародний день глухих людей 

Звернення директорки Коледжу Ганни Щуцької:   

 

https://utog.org/kultura/mizhnarodnij-tizhden-gluhih-liudej-2021/zvernennia-direktorki-kiivskogo-fahovogo-koledzhu-prikladnih-nauk-z-nagodi-mizhnarodnogo-dnia-zhm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі:

Залишити коментар