Міжнародний тиждень глухих людей

Автор: admin від 24-09-2021, 18:23

Міжнародний тиждень глухих людей

З 20 по 24 вересня 2021 року в Київському фаховому коледжі прикладних наук пройшла насичена програма заходів з нагоди Міжнародного тижня глухих людей і Міжнародного дня жестових мов. 

Усі заходи  в Коледжі були об’єднані однією метою – привернути увагу громадськості до нагальних проблем спільноти глухих, а також спрямовані на те, щоб залучити якомога більше молоді з порушеннями слуху до наукового, культурного, громадського життя Коледжу, допомогти чуючим студентам глибше пізнати самобутню історію і культуру глухих людей, продемонструвати  невичерпні таланти і вміння осіб з порушеннями слуху. Кожен день у програмі заходів був присвячений певній тематиці, а розпочали урочистий тиждень темою «Цінуймо історію глухих людей». Викладачі ЦК Соціальної комунікації Оксана Терещенко, Оксана Штарке,  Марина Рапаєва,  Людмила Безсмертна провели на цю тему тематичні заняття в групах ЛПВ-19, ДГ- 2-21, ОБ- 1-21, ОБ-2-21, ОБ-19, МВК-20, МО-20, ЛПК-20, ДО- 2-21, ЛПВ-20. Упродовж дня в Коледжі проходили майстер-класи з вивчення української жестової мови від  студента четвертого курсу групи ЛПВ-18, голови первинної організації УТОГ Подільського району Максима Бондаренка. Учасниками стали студенти груп  ОБ-20, ЛПШ-21, ДВ-20, ЛПВ-21, Бкл-20.  

 

Міжнародний тиждень глухих людей

 

 

Міжнародний тиждень глухих людей

 

Міжнародний тиждень глухих людей

 

Міжнародний тиждень глухих людей

 

Окрім названого, у програмі дня було заняття-тренінг, спрямоване на здобуття життєво необхідних навичок «Податки в нашому житті». Організаторами стали викладачі циклової комісії бізнесу та управління Олена Юрченко та Оксана Міх, а учасниками – студенти груп Об-1-21 та Об-20. Заняття проходило із застосуванням  онлайн-сервісу для створення і проведення тестів та вікторин Kahoot,  передбачало активну участь і творчу взаємодію учасників між собою та з викладачами.

Міжнародний тиждень глухих людей

Другий день (21 вересня) у Коледжі був присвяченій такій темі: «Жестова мова для глухих, які вчаться». Під цим гаслом у закладі освіти пройшов масштабний урочистий захід за участю гостей з  Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих», Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Державної служби якості освіти у місті Києві, Спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 18, Спеціальної школи № 9. Протягом дня у Коледжі проходили воркшопи, майстер-класи, семінари, а для адміністраторів було організовано круглий стіл «Перспективи освіти глухих у навчальних закладах міста Києва» (детальніше про подію можна дізнатися тут:http://kklp.kiev.ua/news/1910-mzhnarodniy-tizhden-gluhih.html).

 

Міжнародний тиждень глухих людей

  

Міжнародний тиждень глухих людей  

Темою наступного дня (22 вересня) було стале лідерство глухих людей.

Серед основних подій цього дня виділимо такі:  

  • Інтерактивний захід за допомогою сучасної освітньої платформи Kahoot під назвою «Валюти світу». Учасниками стали студенти груп ОБ-1-21 та ОБ-20, а організували його викладачі відділення бізнесу Олена Юрченко та Оксана Міх.

Міжнародний тиждень глухих людей 

  • Семінар з елементами тренінгу на тему «Особливості комунікації між чуючими і особами з порушеннями слуху» від практичного психолога Коледжу Ганни  Непрель та соціального педагога Ольги Милокост. Учасники  -  групи ДО-20, ЛПК-21, ДВ-20, ОБ-20, ЛПШ-21. 

Міжнародний тиждень глухих людей

  • Урок-бесіда «Учися слухати серцем»  і перегляд  художнього фільму  «CODA: дитина глухих батьків». Організатори - викладачі циклової комісії гуманітарних дисциплін Галина Марценко та Ольга Палахай, учасники - група ДГ-1-20.   

Міжнародний тиждень глухих людей

  • Флешмоб «Ми - Єдині» від груп ЛПШ-21, М-2-21, М-1-21, ДГ-3-21. Наставники та координатори – викладачі циклової комісії гуманітарних дисциплін Галина Ковтун та Ольга Момот.   

Міжнародний тиждень глухих людей

  

Міжнародний тиждень глухих людей   

Найголовнішою подією цього дня стала вже традиційна українсько-американська студентська онлайн-конференція «Діалог культур». Студенти Київського фахового коледжу прикладних наук і Коледжу Санта Фе, перекладачі української  та американської жестових мов знову зібралися задля того, щоб поділиться інформацією про особливості життя та освіти глухих людей  у США та Україні, обговорити спільні проєкти та надихнути одне одного на нові й цікаві звершення. Американську делегацію представляли:

 

  • Мішель Фріз – фахівець американської жестової мови, професор кафедри гуманітарних та іноземних мов Коледжу Санта Фе, Флорида, США;
  • Вілма Еліза Фуентес - доктор філософії, асистент віце-президента з академічних питань Коледжу Санта Фе, Флорида, США; 
  • Челсі Корріве – американська глуха студентка, яка поділилася з присутніми своєї історією.

 

Переклад англійською та українською жестовою мовами здійснювали досвідчені фахівці Коледжу – Анна Сокол, Оксана Терещенко та Ірина Сколотова.

Міжнародний тиждень глухих людей

 

Міжнародний тиждень глухих людей

 

Міжнародний тиждень глухих людей 

Четвертий і п’ятий день програми (23 – 24 вересня) пройшли в Коледжі не менш цікаво та продуктивно.

 «Ми жестомовимо за права глухих» і «Культура і мистецтво глухих людей» - такими були теми цих днів. У рамках означеної тематики перекладач української жестової мови Ірина Сколотова, викладач суспільних дисциплін, депутат Київської обласної ради Леоніда Пономарьова і спеціально запрошена гостя - голова благодійного фонду «Вийди з тиші» Наталія Петренко провели пізнавальний онлайн-захід для студентів з порушеннями слуху,  де розповіли про права глухих людей.

Міжнародний тиждень глухих людей

 

Міжнародний тиждень глухих людей  

Викладач циклової комісій гуманітарних дисциплін Юлія Бондар організувала в групі ЛПК-20 мотиваційну зустріч з майстринею хендмейд-виробів Оленою Кобилінською. Студенти дізналися про різні техніки створення хендмейд-виробів і майданчики для реалізації товарів, отримали корисні поради щодо організації власного бізнесу в цьому напрямі. Супровід українською жестовою мовою забезпечувала Юлія Порплік.

Міжнародний тиждень глухих людей

 

 

У групах Об-1-21 та Об-2-21 викладач циклової комісії гуманітарних дисциплін Вікторія Прима та перекладач української жестової мови Наталія Яцола провели відкритий урок-діалог «Світ єдиний для всіх», де разом намагались осмислити суть кожної з мов у становленні людини та сприйнятті світу.

Міжнародний тиждень глухих людей 

Завершенням надзвичайно продуктивного тижня став захід «Культура і мистецтво глухих людей». Тематичне заняття організувала перекладач української жестової мови Оксана Терещенко в групі ЛПШ-2-19.  Студенти презентували цікаві доповіді про відомих глухих людей світу, обговорили ресурси, можливості та потенціал людини.

Міжнародний тиждень глухих людей 

Протягом усього тижня в Коледжі проходила виставка творчих робіт студентів з порушеннями слуху. Усі охочі могли помилуватися дивовижними картинами та  оригінальними моделями верхнього одягу студентського виробництва і переконатися, що студенти Коледжу мають високий рівень професійної підготовки.

Міжнародний тиждень глухих людей

 

Міжнародний тиждень глухих людей 

Міжнародний тиждень глухих людей у Коледжі пройшов дуже насичено та цікаво. У плануванні та проведенні івент-заходів взяла участь практично вся спільнота Коледжу, що забезпечило їхню актуальність, корисність і креативність. Фінальною точкою Міжнародного тижня глухих людей для студентів і освітян Коледжу стане участь у соціальному заході «Права глухої людини в часи кризи», який відбудеться  біля Арки Дружби народів 26 вересня 2021 року. На заході збереться Київська спільнота глухих і соціально активні  громадяни України, щоб вкотре нагадати про права глухих людей і привернути увагу до питань, які потребують негайного вирішення.

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі:

Залишити коментар