Міжнародний тиждень глухих

Автор: admin від 21-09-2021, 12:49

 

Міжнародний тиждень глухих

У Київському фаховому коледжі прикладних наук з нагоди Міжнародного тижня глухих людей і Міжнародного дня жестових мов  проходить низка заходів.   

Щорічно в останній тиждень вересня світова спільнота відзначає Міжнародний тиждень глухих людей, який завершується Міжнародним днем глухих в останню неділю місяця. За традицією в Київському фаховому коледжі прикладних наук з нагоди цих дат розгорнулася насичена програма різноманітних заходів, фінальною точкою якої стане загальноміський соціальний захід «Права глухої людини в часи кризи», який відбудеться  біля Арки Дружби народів 26 вересня 2021 року і об’єднає Київську спільноти глухих і соціально активних громадян України.

Кожен день у програмі заходів Коледжу мав різну тематику, але всі вони були об’єднані спільною метою – привернути увагу громадськості до нагальних проблем спільноти глухих. Так, 21 вересня був присвячений такій темі:  «Жестова мова для глухих, які вчаться». На заході в Коледжі зібралася спільнота Коледжу, учні і вчителі зі Спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 18, Спеціальної школи № 9, а також  такі почесні гості:

  • Ірина Чепчина – голова Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих» разом  із заступниками  Тетяною Кривко, Сергієм Котельянцем та Віктором Шевчуком.

  • Володимир Москаленко - начальник відділу закладів вищої освіти, науки, прогнозування  та аналізу цільових програм Департаменту освіти і науки.

  • Світлана Бабінець – начальник управління Державної служби якості освіти у місті Києві.

Міжнародний тиждень глухих 

З нагоди Міжнародного дня жестових мов 11  перекладачів української жестової мови Коледжу були відзначені подяками Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), які вручили фахівцям Коледжу Володимир Москаленко разом із директоркою Коледжу Ганною Щуцькою.

 

Міжнародний тиждень глухих

 

Міжнародний тиждень глухих 

Знаковою подією на заході стало відеопривітання міжнародних партнерів Коледжу в особі Мішель Фріз -  фахівця американської жестової мови, професора кафедри гуманітарних та іноземних мов Коледжу Санта Фе, Флорида, США. Американська колега сказала багато теплих слів спільноті Коледжу та анонсувала традиційну студентську українсько-американську онлайн- конференцію «Діалог культур», яка відбудеться на тижні. 

Святкова частина продовжилася демонстрацією найяскравіших колекцій від молодих дизайнерів Коледжу, піснями українською жестовою мовою, знайомством з видатними  спортсменами Коледжу – чемпіонами Дефлімпійських ігор.

 

Міжнародний тиждень глухих

 

Міжнародний тиждень глухих

 

Міжнародний тиждень глухих

 

Міжнародний тиждень глухих

 

Важливим етапом цього дня став Круглий стіл «Перспективи освіти глухих у навчальних закладах міста Києва» за участю Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Державної служби якості освіти у місті Києві, Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих», директорки Спеціальної школи № 9 Світлани Горенкової, заступниці директора Спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату № 18 Олени Бельденкової, керівництва Коледжу. Учасники обговорили можливість започаткування  Пілотного проєкту співпраці спеціальних шкіл та Київського фахового коледжу прикладних наук  у напрямі профільної підготовки учнів старших класів. 

 

Міжнародний тиждень глухих

 

Міжнародний тиждень глухих

 

Міжнародний тиждень глухих 

 

Упродовж дня в Коледжі діяли цікаві й пізнавальні локації для учнів і вчителів спеціальних шкіл, студентів і викладачів Коледжу. Так, для освітян фахівцями Коледжу було організовано семінари  «Організація роботи перекладачів жестової мови у закладах освіти» та «Особливості соціалізації студентів з порушеннями слуху в Київському фаховому коледжі прикладних наук». Студенти Коледжу з порушеннями слуху були залучені на тренінг «Розвиток емоційного інтелекту у студентів з порушеннями слуху». Тим часом учні мали змогу взяти участь у майстер-класах від викладачів і  майстрів виробничого навчання Коледжу, а також американських  фахівців – партнерів Коледжу. У програмі були такі воркшопи:

  • Американська жестова мова.
  • Основи фінансової грамотності.
  • Виготовлення шарфів «Теплий дотик».
  • Художній розпис на текстилі «Кольоровий вибух».
  • Виготовлення шкіряних браслетів «Вузол удачі».

Програма цього дня була дуже насиченою та урочистою, сприяла приверненню уваги громадськості до цих важливих дат і гуртуванню спільноти освітян заради спільних дій в напрямі якісної освітньої підготовки осіб з порушеннями слуху.    

 

Міжнародний тиждень глухих

 

 Більше інформації можна дізнатися за посиланням: https://utog.org/kultura/mizhnarodnij-tizhden-gluhih-liudej-2021/u-koledzhi-prikladnih-nauk-vidbulisia-zahodi-pid-gaslom-zhestova-mova-dlia-gluhih-iaki-vchatsia

 

 

 

 

Коментарі:

Залишити коментар