Міжнародний Грант

Автор: admin від 3-06-2021, 12:37

Міжнародний Грант

 

У Київському фаховому  коледжі прикладних наук завершили реалізацію масштабного Міжнародного Гранту в галузі інклюзивної освіти.

  

Історія Міжнародного Гранту розпочалася в Коледжі в 2019 році. Державний Департамент США підтримав  цікавий і актуальний освітній проєкт Коледжу, який полягав у створенні Міжнародного освітнього ресурсу для вивчення американської та української жестових мов. Ідея цього масштабного проєкту стала результатом участі директорки Коледжу Ганни Щуцької в Програмі стажування українських управлінців від Державного департаменту США «The Community College Administrator Program» (ССАР), відвідування провідних закордонних навчальних закладів, серед яких і Галлаудетський Університет, тісної співпраці та партнерства з Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Українське товариство глухих», а також послідовного й  довгострокового курсу Коледжу на розвиток інклюзивної освіти та міжнародного  співробітництва задля  забезпечення покращення якості життя людей із порушеннями слуху.

Основною метою проєкту було впровадження в Україні американського досвіду інклюзивної освіти, забезпечення рівних прав на соціальну адаптацію, реабілітацію та підтримку осіб із порушеннями слуху в Україні шляхом забезпечення вільного доступу до спілкування в міжнародному просторі, просування культурного обміну та освітніх можливостей для студентів та випускників Коледжу на міжнародному рівні, підвищення компетенцій перекладачів жестової мови та соціальних працівників, які здійснюють супровід осіб з порушеннями слуху.

Всі етапи Гранту пройшли під гаслом: «Відкривай  світ з нами!», яке відповідає глобальному та сфокусованому на перспективу завданню проєкту – допомогти глухим людям у налагодженні комунікації зі світом.

Понад рік робоча група Коледжу в партнерстві з Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Українське товариство глухих», ГО «Об’єднання нечуючих педагогів», Всеукраїнською радою перекладачів жестової мови,  Інститутом спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка, Національною академією педагогічних наук України, Державним університетом Флориди, Коледжем Санта Фе (Флорида, США), Вермонтським  Університетом у Берлінгтоні (США) плідно працювала над створенням Міжнародного ресурсу з вивчення ASL/УЖМ (International ASL/USL Learning Resource).

Пандемія внесла свої корективи в програму Гранту, проте більшість із поставлених завдань вдалося успішно реалізувати, а деякі, попри первинні очікування, навіть втілити з більшою результативністю. 

На початкових етапах реалізації програми Гранту Київський фаховий коледж прикладних наук розгорнув активну інформаційну кампанію в соціальних мережах, засобах масової інформації  з метою підвищення інтересу громадськості та влади до потреб і проблем глухих в Україні, організував низку  популяризаторських та просвітницьких заходів до Міжнародного дня жестової мови та Міжнародного тижня глухих, з яких найважливішими стали:

  • Міжнародна онлайн-конференція «Освіта та розвиток комунікативних навичок осіб з порушеннями слуху в умовах пандемії». Вчені, педагоги, громадські діячі, перекладачі та адміністратори з України, США, Королівства Швеції, Республіки Польща та Республіки Еквадор об’єдналися задля обговорення актуальних питань освіти осіб з порушеннями слуху в період карантину, обміну досвідом та впровадження кращих світових практик інклюзивної освіти, розширення міжнародної співпраці та популяризації жестових мов. Участь у конференції взяли близько 300 фахівців з різних країн світу. Унікальність конференції полягала в одночасному транслюванні виступів 5 мовами: українською, англійською, іспанською, українською та американською жестовими мовами.
  • Студентська українсько-американська онлайн-конференція з нагоди Міжнародного дня жестових мов. Студенти з порушеннями слуху Київського коледжу в супроводі перекладачів-дактилологів зустрілися в онлайн-просторі з американськими студентами та викладачами, серед яких були: доктор Вілма Еліза Фуентес,   фахівець американської жестової мови Мішель Фріз, професорка коледжу Санта Фе, провідна перекладачка з 30-річним досвідом роботи в ООН Хайді Брітон.

На зустрічі обговорили історичний розвиток жестових мов,  роль і значення жестових мов у реалізації прав і свобод осіб з порушеннями слуху, особливості вивчення жестових мов у школах України та Америки, різні аспекти навчання в інклюзивних групах.

  

Міжнародний Грант

  

Наступним важливим етапом роботи над Грантом стало створення академічної програми та трьох основних відеокурсів з вивчення американської та української жестових мов, які стали результатом колаборації провідних фахівців і найактивніших студентів Коледжу Санта Фе та Київського фахового коледжу прикладних наук. Наразі здійснено переклад навчальної програми англійською мовою,  розроблено 8 тем для жестового словника, кожна з яких містить від 30 до 50 лексичних одиниць.

  

Міжнародний Грант

  

Підсумковою і надважливою фазою реалізації Гранту «Міжнародний ресурс з вивчення ASL/УЖМ» став запуск першого в Україні  інклюзивного онлайн-табору з вивчення американської жестової мови за участю українських і американських  тренерів.

                             

 Міжнародний Грант

  

Учасниками онлайн-табору стали 189 слухачів з різних куточків України, які протягом тижня під керівництвом професійних викладачів жестової мови  опановували американську та українську жестові мови. Усі матеріали та відеоуроки було розміщено на спеціальному сайті та телеграм-каналі проєкту.

 Серед учасників онлайн-табору були як чуючі, так і  глухі  люди різного віку, професій та уподобань.  До навчального курсу приєднувалися як окремі слухачі, так і цілі класи з  Хмельницької спеціальної загальноосвітньої школи
№ 33, Спеціальної школи-інтернату І-ІІІ ступенів № 9 міста Києва, Березівської спеціальної школи Житомирської обласної ради.

          

Міжнародний Грант

 

 Міжнародний Грант

 

   Після тижневого навчання учасники табору перевірили свої знання на підсумковому тестуванні. Усі слухачі курсу впоралися з тестом і отримали сертифікати. 

Онлайн-табір викликав жвавий інтерес у суспільстві,  про що свідчить статистика з соціальних мереж. Так, новину Коледжу про онлайн-табір в мережі  Facebook переглянули 5480 осіб,  на сайті інклюзивного онлайн-табору було понад 1000 переглядів, а кожен відеоурок переглядався понад 200 разів.

З огляду на позитивне сприйняття проєкту, зацікавлення учасників у подальшому вивченні американської жестової мови, усі матеріали Міжнародного ресурсу з вивчення ASL/УЖМ (International ASL/USL Learning Resource) будуть  використані в освітньому процесі Коледжу і з 2021 року стануть модулем трьох дисциплін: «Історія і культура глухих», «Українська жестова мова» і «Англійська мова».

Завершальним етапом масштабного міжнародного проєкту 2021 року стала фінальна конференція. Задля обговорення результатів і перспектив проєкту на конференції зібралися організатори й натхненники з України та США, учасники онлайн-табору, студенти і викладачі Коледжу Санта Фе та Київського фахового коледжу прикладних наук. Відгуки фахівців і учасників онлайн-табору ще раз підтвердили, що унікальний проєкт Київського фахового коледжу прикладних наук досяг поставленої мети, відкрив нові перспективи перед молоддю з порушеннями слуху, сприяв вільному спілкуванню з представникам інших мов і культур.

 

 Міжнародний Грант

  

Міжнародний Грант

   

Міжнародний Грант

  

 Упродовж усіх етапів реалізації Міжнародного проєкту незмінними наставниками, співорганізаторами та учасниками були американські фахівці:

  • Мішель Фріз - фахівець американської мови жестів, професор кафедри гуманітарних та іноземних мов Коледжу Санта Фе, Флорида, США; 
  • Вілма Еліза Фуентес - доктор філософії, асистент віце-президента з академічних питань Коледжу Санта Фе, Флорида, США; 
  • Джорж Бішоп, куратор міжнародних  грантів і проєктів, науковий співробітник Державного Університету Флориди, США.                          

 Міжнародний Грант

  

Міжнародний Грант

 

Міжнародний Грант

 

 Координаторкою та модераторкою всіх етапів реалізації  Проєкту була директорка Коледжу Ганна Щуцька разом із професійною командою викладачів, перекладачів, перекладачів-дактилологів Коледжу та фахівцями, партнерами Коледжу з Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Українське товариство глухих» на чолі з Іриною Чепчиною.

                      

Міжнародний Грант

  

Проєкт відбувся за підтримки Міністерства освіти і науки України, Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київська міська державна адміністрація), провідних освітніх установ і громадських організацій України, яким Київський фаховий коледж прикладних наук висловлює щиру вдячність.

Процес реалізації Гранту Київського фахового коледжу прикладних наук висвітлюється на різних джерелах за посиланнями:

 

https://utog.org/assets/uploads/files/pdf/ourlife/2020/102020.pdf

https://t.me/joinchat/synOj9fUIgpjM2Ri

https://kpcasproject.blogspot.com/p/blog-page_2.html

https://www.youtube.com/channel/UCy4MH7OgFF-1qxukygIi3KA/about

http://kklp.kiev.ua/classifieds/1758-ne-propustt.html

https://www.facebook.com/1018615628158995/posts/4009217942432067/

https://www.facebook.com/1018615628158995/posts/4000452056641989/

https://www.facebook.com/1018615628158995/posts/3995094353844426/

https://www.facebook.com/1018615628158995/posts/3512224368798096/

https://www.facebook.com/1018615628158995/posts/3509336162420250/

https://www.facebook.com/1018615628158995/posts/3508386309181902/

https://www.facebook.com/1018615628158995/posts/3486986564655210/

https://www.instagram.com/p/CFheQrwFRwN/?igshid=4u2v9wjie976

https://www.instagram.com/p/CMfEVBEhwjx/?igshid=1igh994mwtotv

https://www.instagram.com/p/CMgv8mYhFKA/?igshid=o9amy5abj6gz

https://www.instagram.com/p/CMnR85DBSEQ/?igshid=4uu7y8z0lf7w

https://utog.org/vazhliva-informacziya/mizhnarodna-konferenciia-osvita-ta-rozvitok-komunikativnih-navichok-osib-z-porushenniami-sluhu-v-umovah-pandemii

https://utog.org/kultura/mizhnarodna-onlajn-konferenciia-v-kiivskomu-fahovomu-koledzhi-prikladnih-nauk

https://www.facebook.com/utog.org/posts/1479538248919358

https://www.facebook.com/watch/?v=339452793925007

https://invak.info/novosti/mizhnarodna-onlajn-konferenciya-z-pitan-inklyuziyi-v-kiyivskomu-koledzhi-prikladnikh-nauk-foto.html

https://don.kyivcity.gov.ua/news/10561.html

http://kklp.kiev.ua/news/1607-mzhnarodna-konferencya.html

http://kklp.kiev.ua/news/1608-studentska-onlayn-konferencya.html

https://vechirniy.kyiv.ua/news/50889/

 

Фінальний звіт з виконання Гранту

Міжнародний ресурс з вивчення ASL/УЖМ 2020-2021

FINAL GRANT REPORT International ASL / USL Learning Resource 2020-2021

 

Коментарі:

Залишити коментар