Розробка стандартів фахової передвищої освіти

Автор: admin від 10-11-2020, 19:57

Cтандарти фахової передвищої освіти

 

У Київському фаховому коледжі  прикладних наук триває активний  процес  розроблення  стандартів фахової передвищої освіти

 

Відповідно до державної Концепції «Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта»  та статті 8 Закону України «Про фахову передвищу освіту»,  пріоритетним завданням у галузі фахової передвищої освіти на сьогодні є прозорий  і зрозумілий процес творення нових стандартів фахової передвищої освіти.

Для роботи в цьому напрямі в липні 2020 року методом конкурсного відбору було затверджено Персональний склад науково-методичних комісій (підкомісій) сектору фахової передвищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України. До складу підкомісій 022 Дизайн та 182 Технології легкої промисловості увійшли завідувачка навчально-методичного кабінету Коледжу Людмила Бойченко та  завідувачка відділення технологій Наталія Давиденко.  

На початок нового навчального року механізм роботи науково-методичних комісій (підкомісій) приведено в дію і вже зараз реалізуються важливі організаційні етапи на шляху творення нових стандартів фахової передвищої освіти. Так, 15 жовтня 2020 року відбулися онлайн-засідання підкомісій Науково-методичної комісії з культури і мистецтва (НМК 2) та Науково-методичної комісії з природничих наук, будівництва, технологій та транспорту (НМК 6). На засіданнях було обрано голів, заступників голів, секретарів підкомісій та окреслено плани на подальшу роботу.

Відповідно до протоколу №1 засідання підкомісій 022 Дизайн та 182 Технології легкої промисловості сектору фахової передвищої освіти НМР МОН України від 15.10.2020 року, головами підкомісій обрано: 022 Дизайн – Бойченко Людмилу Василівну, 182 Технології легкої промисловості – Давиденко Наталію Ігорівну.

 

Розробка стандартів фахової передвищої освіти

 

27 жовтня 2020 року під головуванням Людмили Бойченко за допомогою платформи Zoom пройшло перше засідання підкомісії 022 Дизайн, на якому відбулося знайомство з усіма членами робочої групи, обговорення Методичних рекомендацій щодо розроблення стандартів фахової передвищої освіти, визначення завдань і планів подальшої роботи підкомісії над стандартом.

Важливим етапом процесу розроблення стандартів став семінар-тренінг «Розроблення стандартів фахової передвищої освіти» від Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти, який відбувся 2 листопада 2020 року.  Консультували учасників семінару такі фахівці:

  • Жаннета Таланова, експертка з аналітичних питань, координаторка Національної команди експертів з реформування вищої освіти;
  • Олег Шаров, генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих;
  • Володимир Бахрушин, член Національної команди експертів з реформування вищої освіти.

Розробка стандартів фахової передвищої освіти

 

Професійна команда експертів надала кваліфіковані роз’яснення членам підкомісій НМК НМР Міністерства освіти і науки України щодо основних положень процедури розроблення стандартів фахової передвищої освіти.

Як бачимо, перші кроки до стандартів «нового покоління» вже зроблено, але попереду наших фахівців очікує тривала й копітка робота,  яка має вирішити проблему підготовки кваліфікованих кадрів відповідно до потреб особи, національної економіки та суспільства, оновити й осучаснити систему фахової передвищої освіти. 

Коментарі:

Залишити коментар