Поради практичного психолога Коледжу

Автор: admin від 31-03-2020, 12:39

ЯК ВПОРАТИСЯ ЗІ СТРЕСОМ, ТРИВОГОЮ ТА ПАНІКОЮ

В УМОВАХ КАРАНТИНУ

Перенесення важливих сімейних подій, скасовані зустрічі, невиконані плани, а ще постійне відчуття тривоги, страху - такі реалії життя у світі, яким поширюється коронавірус. Криза змінює звичний ритм життя а це, в свою чергу, впливає на наш психологічний стан. Давайте розглянемо, що з нами відбувається і як з цим впоратися.

Варто розпочати зі стресу, саме стрес сигналізує нашому організму про те, що необхідна якась дія, щоб змінити наш внутрішній стан задля адаптації до зовнішнього середовища. Відчувати стрес — цілком нормально. Помірний рівень стресу навіть має певну користь для здоров’я, адже організм вчиться правильно реагувати на внутрішні та зовнішні подразники і долати їх. Проблемним є, не сам стрес для організму, а хронічний стрес (дістрес) який не дає відновлення та розслаблення для тіла людини, при цьому неминуча фаза виснаження. Пам’ятайте саме та людина, яка знаходиться в дістресі вона більш уразлива до будь-яких захворювань, її імунітет подавлений, оскільки існує тісний взаємозв’язок нервової системи з імунною.

Наступною крокує тривога, відчувати тривогу – природньо, це одна з наших внутрішніх систем попередження, яка сигналізує про небезпеку чи інші загрози, мобілізує усі фізичні та психічні ресурси і готує наш організм до відбиття чи виходу з небезпечної ситуації. Насправді у тривоги завжди є причина просто ми її не усвідомлюємо.

Необхідно чесно замислитись, спробувати сформулювати чого Ви боїтеся, навіть якщо спочатку ваше формулювання здається нісенітницею, задайте собі запитання: Чого я боюся в реальності? Чому мене турбує саме це? Як діяти аби цього уникнути? Через два-три таких підходи Ви знайдете корінь проблеми. Ваша тривога в будь-якому випадку вгамується.

І наостанок, паніка - страх, який супроводжується невизначеністю, необізнаністю що відбувається, та як з цим жити!!!! Паніка - це концентрація всього афективного світу людини (який складається з афекту, реакції, емоції і почуття) на самому собі. Точніше сказати, людина стає резервуаром, переповненим власною енергією. Через паніку і відбувається вихід цієї енергії, але вихід цей не дуже добре проживається людиною. Отже, паніка - це з одного боку добре, розрядився, з іншого боку - жахливо, бо в цьому стані людина суб'єктивно сприймає себе як божевільний. Однак, це всього лишень уява. Ніхто з розуму не сходить, навпаки, позбавляється від наповненого і вже токсичного афекту.

 

 

 

 

 

 

    Як себе організувати та мінімізувати негативні впливи на психіку? Пропоную Вам правило «Долоньки». Читаючи зазначені 5 пунктів, загинайте по одному пальчику та спробуйте запам’ятати який пальчик відповідає за певне правило, у повсякденні вони Вам нагадуватимуть про кожне з правил!!!!

1. Скласти особистий календар, список поточних завдань та список проектів, свого роду тайм-менеджмент. Тайм менеджмент — це здатність ефективно контролювати і керувати своїм особистим часом, яка полягає в умінні відсортовувати важливі і першорядні справи від не надто нагальних справ. І як тільки людина починає застосовувати цю здатність у своєму житті, у неї відразу зникає вся суєта в справах.

2. Задля збереження та укріплення імунної системи потрібно дотримуватись основних маркерів здоров’я: повноцінний сон; фізичні навантаження; раціональне харчування.

3. Соціальні контакти. Будьте уважними до себе та своїх близьких. Підтримуйте одне одного, пишіть, дзвоніть, залишайтеся постійно на зв’язку. Важливо відчути що Ви несамотні і розуміти, що обговоривши ситуацію з рідними, друзями іншими , Ви зможете вийти зі стресу і вгамувати душевний біль. При цьому будьте перебірливими у виборі співрозмовника, якщо після спілкування Ви помічаєте у себе підвищену тривогу, Вас охоплюють переживання, варто припинити часте спілкування з цією людиною.

4. Навчання включає психіку в режим відновлення та розвитку, коли ми навчаємось нервова система перенаправляється в роботу мозку, а тим часом емоційний стан вгамовується. Спробуйте розвивати в собі рефлексивні здібності - це здатність адекватно оцінювати ситуацію, критично ставитись до своїх думок про неї і змінювати їх у відповідності до ситуації.

5. Піклуйтеся про інформаційну гігієну.Якщо існують сайти, після перегляду яких ви відчуваєте підвищення тривоги, перестаньте їх дивитися. Дізнавайтеся новини з перевірених джерел. Якщо мова про коронавірус то це, наприклад, сайти Всесвітньої організації охорони здоров'я та Міністерства охорони здоров'я України. Раджу слухати лікарів і не читати нічого зайвого. Вірус - це складова екосистеми частиною якої є і людина, отже не можна побоюватися того, що створює рухливість і лабільність імунітету. Остерігатися треба стабільності(бездіяльності) при якій будь-яка жива система гине.

Коронавірус - це небезпека. Він існує об'єктивно і, на сьогодні, надані інструкції по роботі з ним. «Карантин» одна з таких форм. Виграти у вірусу можна, якщо перервати ланцюжок його руху, тобто утримати час, пересидіти в ізоляції.

Впорядкуйте свої думки та час, задля того аби ізоляція не призвела до психологічних проблем чи проблем у навчанні, на роботі. Сподіваюся, що ці вправи допоможуть Вам відновити психологічний баланс і подолати тривожні відчуття.

Бажаю Вам здоров’я фізичного та психічного!!!

 

З повагою практичний психолог Ганна Непрель

Якщо у Вас виникне потреба у психологічній підтримці

Телефонуйте: +380972795163

Коментарі:

Залишити коментар