Право на повноцінне та незалежне життя

Автор: admin від 4-12-2018, 15:13

Право на повноцінне та незалежне життя

 

3 грудня в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» за ініціативи Національної Асамблеї людей з інвалідністю України відбулась прес-конференція «Право на життя», присвячена Міжнародному дню людей з інвалідністю, у якій взяли участь Директор ККЛП Ганна Щуцька та адміністрація Коледжу

 

     На конференції були присутні поважні гості:  Валерій Сушкевич – Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю; Наталія Скрипка – виконавчий директор Національної Асамблеї людей з інвалідністю України; Ірина Чепчина – голова Українського товариства глухих; Сергій Кіт – перший заступник голови ЦП Українського товариства сліпих; Ярослав Грибальський – національний координатор НАІУ програми «Безбар’єрна Україна»; Олександр Терещенко –  воїн АТО, «кіборг».

 

Право на повноцінне та незалежне життя

 

     Цьогорічна тема Міжнародного дня людей з інвалідністю, визначена ООН, звучить наступним чином: «Розширення можливостей людей з інвалідністю і забезпечення інклюзивності та рівності». Її мета - залучити увагу до аспектів розширення можливостей людей з інвалідністю.

     Присутні зазначили, що є багато позитивних зрушень, зокрема в тому, що стосується фінансової підтримки, впровадження інклюзивного навчання, затвердження нових будівельних норм стосовно безбар’єрності тощо, але в цілому ще належить зробити набагато більше, щоб забезпечити право осіб з інвалідністю на гідне життя. Міжнародний день людей з інвалідністю – це не свято, а дата, яка закликає до боротьби за свої права, привертає увагу суспільства до потреб осіб з інвалідністю.

 

     До відома

    3 грудня 1992 року вперше було відзначено Міжнародний день людей з інвалідністю, який має на меті просування прав людей з інвалідністю у всі сфери суспільного життя, а також залучення уваги широкої громадськості до проблем людей з інвалідністю.

     Сьогодні 10 років як Україна підписала Конвенцію ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована у грудні 2009 року і своїм широким форматом охоплює всі ключові області життєдіяльності людей з інвалідністю і виносить питання людей з інвалідністю, як пріоритетне на світову арену та висуває до урядів держав всього світу вимогу забезпечення основного права для людей з інвалідністю - права на повноцінне та незалежне життя.

Коментарі:

Залишити коментар